Στη φυσικοθεραπεία, εκτός από τη χρήση των μηχανημάτων, ένα σωστά προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο στις ανάγκες και στις ελλείψεις σας είναι αναντικατάστατο και πολλές φορές από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αποκατάστασης.
Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, όπως βελτίωση της αντοχής, αύξηση του εύρους κίνησης και της ευελιξίας, μείωση του πόνου, εκμάθηση σωστών προτύπων κίνησης για αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών, αποκατάσταση βάδισης, ενδυνάμωση για καλύτερη στήριξη του σώματος και των αρθρώσεων και άλλα.
Ένα είδος διαχωρισμού των ασκήσεων είναι σε παθητικές και ενερηγτικές. Χρησιμοποιείται συχνά ως τρόπος διαχωρισμού στην αποκατάσταση (σε αντίθεση με τον γενικό πιο υγιή πληθυσμό) καθώς δηλώνει τις ικανότητες του ασθενή και σε τι βαθμό μπορεί να ανταποκριθεί σταδιακά σε δυσκολότερες ασκήσεις.
- Οι παθητικές ασκήσεις δεν απαιτούν συμμετοχή από τον ασθενή καθώς απλώς αφήνει χαλαρό το σώμα ενώ ο φυσικοθεραπευτής κάνει διάφορες κατάλληλες κινήσεις. Συνήθως γίνεται στα αρχικά στάδια αποκατάστασης ή για ειδικούς σκοπούς, όπως μυϊκή αδυναμία, σε νευρολογική ή μυοσκελετική περίπτωση που δεν μπορεί να συσπαστεί ο μυς, για παθητική διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, ή σε διαδικασία αξιολόγησης για διαφοροδιάγνωση των διαφόρων ιστών που εξετάζονται ως προς το που ακριβώς είναι το πρόβλημα.
- Οι ενεργητικές ασκήσεις εκτελούνται με συμμετοχή του ίδιου του ασθενή όπως περπάτημα σε διάδρομο, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, ασκήσεις αντίστασης με βάρη, ελαστικούς ιμάντες, αντίσταση μέσω των χεριών από το φυσικοθεραπευτή και άλλες. Ένα ιδιαίτερο είδος είναι και οι υποβοηθούμενες ασκήσεις όπου ο φυσικοθεραπευτής βοηθάει τον ασθενή σε αρχικά στάδια και μυϊκές αδυναμίες να ολοκληρώσει συγκεκριμένες ασκήσεις που δυσκολεύεται να εκτελέσει μόνος του. Ακόμη και στις υποβοηθούμενες ασκήσεις τα οφέλη τους είναι σημαντικά και γι’ αυτό δεν θα πρέπει ο ασθενής να απογοητεύεται εκλαμβάνοντάς τες ως σημάδι αδυναμίας επίτευξής τους χωρίς βοήθεια.
Πολλές φορές μετά το τέλος των συνεδριών φυσικοθεραπείας θα χρειαστούν ορισμένες από τις ασκήσεις να γίνονται με πρόγραμμα και τακτικά στο σπίτι για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι είναι πολύ σημαντικό για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες (ADL – Activity Daily Living) χωρίς πόνο και κινδύνους υποτροπιασμού ή εκ νέου τραυματισμού.
Μην ξεχνάμε όλοι μας άλλωστε ότι κίνηση και άσκηση σημαίνει υγεία και θα πρέπει όλοι μας (και εμείς οι φυσικοθεραπευτές) να την εντάξουμε καθημερινά ή έστω 2-3 φορές την εβδομάδα στη ζωή μας!
Ο χώρος γυμναστηρίου του κέντρου φυσικοθεραπείας μας είναι πλήρως εξοπλισμένος για τις ανάγκες της σωστής αποκατάστασης:
- Πλατφόρμα Αμφίπλευρης Δόνησης
- Πολυόργανο Γυμναστικής (Για όλα τα είδη μυικής ενδυνάμωσης)
- Διάδρομο Γυμναστικής (Με μέτρηση παλμών, θερμιδών, χρόνου, απόστασης κτλ)
- Λάστιχα Ενδυνάμωσης
- Μπάλες Γυμναστικής
- Πολύζυγο
- Τροχός Ώμου
- Βάρη, Μπάρες και Αλτήρες Ενδυνάμωσης
- Πλατφόρμα Ιδιοδεκτικότητας για το Κάτω Άκρο (Balance Board)
- Foam Rollers
- Stepper
- Όργανα Αποκατάστασης/Ενδνάμωσης Καρπού και Δακτύλων (Digi-Flex, Wrist Grip)
- Συσκευή Πρηνισμού – Υπτιασμού (για την Πηχεοκαρπική Άρθρωση)
- Συσκευή Κάμψης – Έκτασης (για την Πηχεοκαρπική Άρθρωση)
Χρησιμοποιείται τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην ενδυνάμωση με πολλαπλά οφέλη. Ακόμη και 10 λεπτά στην πλατφόρμα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ιδανική για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο στην διάθεση τους αλλά θέλουν γρήγορα αποτελέσματα.
Για λεπτομέρειες στον τρόπο λειτυργίας, οφέλη και σε ποιές περιπτώσεις/στόχους και παθήσεις ενδείκνεται μπορείτε να βρείτε στην σελίδα “Πλατφόρμα Αμφίπλευρης Δόνησης”